zondag 28 november 2010

Wikileaks hitst opnieuw de gemoederen op

Wikileaks heeft het weer eens gedaan. Deze keer heeft de klokkenluidersite 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse telegrammen gelekt aan dagbladen uit de hele wereld. De website zelf werd zelf slachtoffer van een cyberaanval, waardoor de berichten gelekt werden. 


De site zelf geeft zich uit voor een journalistieke klokkenluider die regeringen de kans geven om anoniem informatie te lekken. Enkele weken geleden publiceerde Wikileaks vertrouwelijke informatie van het Amerikaanse leger in Iak en Afghanistan. Volgens de Amerikaanse regering heeft Wikileaks hierdoor mensen in gevaar gebracht. Ook deze keer wordt Wikileaks beschuldigd door het Witte Huis voor het in gevaar brengen van mensenlevens. 

De 11 september van de diplomatie
De gelekte informatie zou overgenomen zijn van onderhandelingen van ambassades over de hele wereld. Vooral de kritische houding van de Verenigde Staten wordt hier aangetoond. Verschillende wereldleiders worden genoemd en bekritiseerd. De Russische premier Vladimir Poetin wordt genoemd met de naam ‘alpha dog’ en de Afghaanse president Hamid Karzai zou als een zwakke persoonlijkheid beschouwd worden gedreven door paranoia. Ook andere wereldleiders moeten eraan geloven. Er zijn ook documenten die belangrijke en gevoelige informatie bevatten over terrorisme en nucleaire proliferatie, bijvoorbeeld dat Saoedi-ArabiĆ« een van de voornaamste financierders is van groeperingen als Al-Qaeda. Ook werd er informatie onthult over spionage van Amerikaanse ambassades. Deze informatie werd in heel de wereld onthuld in verschillende kranten zoals Der Spiegel, Guardian en New York Times. Volgens Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn deze onthullingen de ’11 september van de diplomatie’.

Maatregelen
De gelekte informatie is volgens de Verenigde Staten schadelijk voor de relaties tussen de VS en andere landen. Wikileaks heeft volgens het Witte Huis opnieuw levens in gevaar gebracht en andere landen worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn. Er zullen dan ook maatregelen genomen worden tegen Wikileaks om dergelijke onthullingen in de toekomst te voorkomen. 

Naar het artikel: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101128_103

Geen opmerkingen:

Een reactie posten