zaterdag 13 november 2010

Boekenbeurs bereikt nieuw record

De 74e editie van de Boekenbeurs in Antwerpen werd dit jaar een echt succes. Een nieuws record van 182.000 bezoekers werd bereikt. De economische crisis heeft dus geen impact gehad op de verkoopcijfers.

Roger Vandamme, Peter Goossens en Sergio Herman

Bekendheden

Een recordaantal bezoekers kwam naar de boekenbeurs om hun favoriete boek, een glimp of zelfs een handtekening van hun lievelings auteur te bemachtigen. Wat vooral opviel is dat niet enkel boeken van gevestigde namen de deur uitvlogen. Ook boeken van BV’s en kook-en hobbyboeken deden het zeer goed. Dit jaar waren er ook enkele sporters die een boek hebben uitgebracht. Zelf een boek uitbrengen helpt duidelijk voor nog meer naambekendheid.

Grote opkomst

Volgens de organisatoren zijn de feest- en weekenddagen een belangrijke reden voor de hoge opkomst. De laatste dag kwamen maar liefst 22.000 bezoekers. De politie moest zelf even ingrijpen omdat het zo druk werd. Er werd gemiddeld 7% meer gekocht. De economische crisis heeft dus geen grote invloed gehad op de omzet. Dit wil echter niet zeggen dat de opkomst zo hoog zal blijven. Volgens Geert Joris, directeur van organisator Boek.be zal de opkomst volgend jaar waarschijnlijk weer bij het gemiddelde van 165.000 liggen.

Dit jaar werd geprobeerd om verschillende doelgroepen aan te spreken. Via andere kanalen werd geprobeerd om allochtone lezers aan te spreken. Ook de kleinsten onder ons kende een grote opkomst, 20.000 kinderen onder de 12 jaar kwamen langs op de Boekenbeurs.

Boekenzak

Het meest verkochte item op de Boekenbeurs was de Boekenzak: een ecotas. Meer dan 50.000 exemplaren werden verkocht. Deze Boekenzak zorgde ook voor een grotere verkoop. Volgens Joris komt dit door de grote van de zak, daardoor hebben mensen ook zin om meer te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten