zondag 21 november 2010

De voor-en nadelen van de VRT quota

De quota die de VRT zichzelf heeft opgelegd worden positief onthaald. Toch zijn er enkele addertjes onder het gras. Het is niet altijd evident om de streefcijfers te halen, maar het blijft wel een goed initiatief volgens de VRT.

Lies Lefever in De laatste show

De VRT heeft vorige week bekend gemaakt welke streefcijfers ze wil halen om meer vrouwen en allochtonen op het scherm te krijgen. Dat gebeurt nu al in programma’s zoals Thuis. Een voorbeeld hiervan is dat een derde van het aantal gezichten op Terzake vrouwelijk moet zijn. Volgens Kris Hoflack, hoofdredacteur Duiding binnen de VRT zijn er zowel voor- als nadelen aan deze quota. In een interview met de Standaard zegt hij dat het goed is dat er duidelijke cijfers zijn die moeten worden gehaald. Anders kunnen programmamakers vrij doen wat ze willen. Door deze cijfers houdt de redactie dit probleem in de gaten en wordt er meer aandacht aan besteed. Volgens Hoflack moet het een reflex zijn om op zoek te gaan naar allochtone en vrouwelijke sprekers.

Ook Olivier Goris, de programmadirecteur van Woestijnvis vindt het een goed initiatief. Hij heeft voor Woestijnvis nog geen quota gekregen van de VRT. Hij probeert er toch altijd aan te denken bij het maken van een programma of er genoeg vrouwen en allochtonen bij zitten. Volgens Goris zijn die quota niet de belangrijkste dingen om rekening mee te houden voor een goed programma. Het voornaamste is volgens hem om een goede mix en het juiste verhaal te maken.

Maar er is ook de keerzijde van de medaille. Het is niet altijd even simpel om de juiste personen te vinden. De kwaliteit van de acteurs en presentatoren moet ook in orde zijn. Daar ligt het probleem dikwijls. Paul Schellekens, producent van Thuis bevestigt dit probleem. Hij legt uit dat er maar weinig allochtone acteurs zijn op de markt die perfect Nederlands spreken en een goed amateurniveau hebben. Toch is er een positieve evolutie in vergelijking met vijftien jaar geleden. Het is de taak van de programmamakers om naar die juiste personen op zoek te gaan.

Naar een artikel uit de Standaard: 'Creatief met quota'
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=P132HM1S



                                       


Geen opmerkingen:

Een reactie posten