donderdag 11 november 2010

De tragedie van de onmogelijke liefde blijft leven

Romeo and Juliet door Ford Madox Brown

Een van de bekendste tragedies van William Shakespeare is die van Romeo and Juliet. Een verhaal over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague. De tragedie dateert uit de 15e eeuw en speelt zich af in Verona, Italië. Tot op de dag van vandaag heeft deze tragedie verschillende filmmakers en componisten geïnspireerd en zijn er tientallen remakes van gemaakt.
 

    Personages


De Capulets en de Montagues zijn de twee rivaliserende families en de belangrijkste personages van het verhaal. Daarnaast is er het Heersende Huis van Verona en nog andere personages.

  • Romeo is de zoon van de Montagues en de mannelijke protagonist van het stuk
  • Julia is de dochter van de Capulets en de vrouwelijke protagonist van het stuk
  • Tybalt is een neef van Julia, Lady Capulet is zijn tante
  • Graaf Paris is een verwant van Escalus die met Julia wil huwen
  • Broeder Laurence is Romeo's vertrouweling

Onmogelijke liefde
Romeo Montague (Romeo Montecchi) en Julia Capulet (Giulietta Capuletti), worden verliefd op elkaar. Zij maken deel uit van twee adellijke rivaliserende families in Verona, Italië. De graaf Paris wil de hand van Julia (Giulietta), de 14-jarige dochter van Capulet. Capulet organiseert een groot feest, waarop ook Romeo Montague aanwezig is, ook al is hij ongewenst. Daar wordt zijn aandacht getrokken door de schone Julia en ook omgekeerd. Na het feest gaat Romeo de tuin van Capulet in, waar hij Julia bij het raam ziet staan. Ze verklaren hun liefde aan elkaar. Dit vormt echter een probleem, doordat hun families vijanden zijn. 

     Het geheime huwelijk
Romeo gaat 's ochtends meteen naar zijn biechtvader Lawrence (Lorenzo) - hij wil diezelfde dag nog met Julia trouwen. Romeo wil trouwen met Julia, maar zij zal worden gehuwd aan de graaf Paris. Zij is helemaal niet geïnteresseerd in Paris en diezelfde middag trouwt ze in het geheim met Romeo. Later die dag ontmoeten Romeo en zijn vrienden Tybalt op straat. ZE raken in een gevecht en uit woedde vermoord Romeo Tybalt. Hierdoor moet hij vluchten naar Mantua.

     Tragisch einde
Capulet en Paris spreken af dat het huwelijk tussen Paris en Julia over drie dagen zal plaatsvinden. Maar doordat Julia al getrouwd is besluit ze een slaapmiddel in te nemen, waardoor het zal lijken alsof ze dood is op de huwelijksdag. De feestelijkheden gaan niet dood en Julia wordt opgebaard in een grafkelder. Romeo komt dit te weten, maar denkt dat ze echt dood is, daarom neemt hij het gif in. Wanneer Julia wakker wordt ziet ze Romeo liggen en steekt ze een dolk in haar hart. De twee families besluiten uiteindelijk om vrede te sluiten.

Naar een artikel van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeo_en_Julia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten