donderdag 23 december 2010

Reisgids voor duurzaam toerisme

“Voor reizigers die denken aan de toekomst!”
Ben jij iemand die graag een stap in de wereld zet, maar ook bekommerd is om de natuur, het milieu en de toekomst van deze wereld? Dan is deze ecotoerismegids iets voor jou. Met deze gids leer je hoe je aangenaam kunt reizen en toch rekening kunt houden met het milieu.

Waarom aan duurzaam toerisme doen?
Toerisme is een bron van inkomsten voor veel mensen, een uitlaat voor iemand die er even tussenuit wil en een vorm van ontspanning. Het brengt je bij de mooiste plekjes in deze wereld en zorgt voor leuke verhalen. Maar dat is niet de enige kant van het verhaal. Reizen zorgt ook voor zeer veel overlast, vervuiling en verlies van cultuur. Door ecotoerisme worden natuurgebieden beschermd en wordt er voor een evenwicht gezorgd tussen de belangen van de lokale bevolking, de reiziger en de natuur. 

Wat is dat nu precies een ecologische voetafdruk?

De Ecologische voetafdruk is de oppervlakje aarde die nodig is om  te voorzien in de levensstijl van een persoon of een land. Bij ons Belgen is dat veel te groot volgens een studie van The Living Planet Report. Hoog tijd om daar iets aan te doen! Gelukkig begint ecotoerisme steeds meer en meer op te komen, ook in ons kleine land. Steeds meer reisorganisaties starten programma’s op voor het klimaat. Milieuorganisaties zoals Wereld Natuur Fonds (WWF) proberen zoveel mogelijk mensen aan te zetten om ook aan ecotoerisme te doen en zo de ecosystemen zoveel mogelijk te beschermen. 

Dichter bij huis

Ook in Vlaanderen kent ecotoerisme een sterke opgang, dat zegt Griet Geudens, projectleider duurzaam toerisme voor Toerisme Vlaanderen. “Als projectleider probeer ik zoveel mogelijk mensen te overtuigen om aan duurzaam toerisme te doen. Er moet wel eerst een aanbod zijn van goede toeristische en duurzame producten. Dat kan milieuvriendelijk vervoer zijn, hotels die inspanningen leveren en misschien een ecolabel hebben. Alle activiteiten moeten ervoor zorgen dat er geen negatieve impact is op het milieu. Vanaf het moment dat die producten aanwezig zijn, kunnen wij klanten overtuigen.”



Niet te missen tips…


1.    Zoek een touroperator of reisbureau die op een goede manier omgaat met de natuur, milieu, mensenrechten en de lokale bevolking
2.    Laat zoveel mogelijk verpakkingen thuis
3.    Leer een aantal woorden en uitdrukkingen in de taal van je vakantieland, dit wordt erg geapprecieerd en zo maak je snel contacten
4.    Ga op vakantie buiten het hoogseizoen, ontloop de drukte en spreid de druk op het milieu en de cultuur
5.    Neem je goed humeur mee, zo wordt het niet enkel aangenaam voor jezelf maar ook voor de lokale bevolking

6.    Probeer zoveel mogelijk met de trein of met de bus te reizen
het vliegtuig en de auto zijn de meest vervuilende transportmiddelen en zo zie je veel meer van het land zelf
7.    Kies voor verblijven met ecolabel
8.    Gebruik je handdoeken meer dan één keer, thuis doe je dat toch ook?
9.    Wanneer je niet op de kamer bent zet het licht en de airco uit
10.  Pas op met vuur in natuurgebieden
11.  Maak niet teveel geluid als je dicht bij dieren bent
12.  Behandel de lokale bevolking met respect en geef hun privacy
13.  Koop lokale producten, zo draag je bij tot de economische ontwikkeling van die mensen
14.  Laat je rondleiden door een lokale gids

Geen opmerkingen:

Een reactie posten